Nieuws en agenda

Muzikale studenten verrassen op gevarieerd Honours concert

Dinsdagavond 7 februari nam een groep muzikale studenten plaats in café Scheltema in Leiden, tegenover een goed gevulde zaal. Van musicals, via wat stukken klassiek naar een swingend einde: er was voor iedereen wat wils. De rode draad vormenden de honoursstudenten, die naast hun studie, ook een passie hebben voor muziek.


Studenten vernieuwen onderwijs met Virtual Reality

Op 31 januari hebben studenten van de Honours Class 'Learning through Virtual Reality' hun toepassingen op het gebied van onderwijsvernieuwing gepresenteerd. Aan de hand van zowel technische als filosofische lessen over Virtual Reality (VR), werden zeer diverse toepassingen ontwikkeld: het leren van autotheorie, de geschiedenis van de dierenwereld en het leren van een nieuwe taal. Enkele toepassingen zullen de komende tijd worden getest in het onderwijs en verder worden ontwikkeld.


Honours als proeftuin: hoe het honoursonderwijs als experimenteerruimte kan dienen

Op woensdag 2 november 2016 vond op initiatief van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen een expertmeeting over ‘het honours als proeftuin’ plaats. Coördinatoren, beleidsmedewerkers en docenten die werkzaam zijn in het honoursonderwijs van verschillende hbo en wo instellingen kwamen bijeen bij de Honours Academy van de Leidse universiteit om onderling contact te stimuleren, kennis en ervaring uit te wisselen en na te denken over honoursonderwijs als proeftuin.


Humans of Honours: Hine van Os

In 'Humans of Honours' staat telkens een medewerker, student of alumnus van de Honours Academy centraal. Deze keer: honoursstudent Hine van Os (24). Hine loopt coschappen. 'Arts lijkt me een prachtig beroep, maar voorlopig wil ik me meer richten op onderzoek.'


Humans of Honours: Marleen Fleers

In 'Humans of Honours' staat telkens een medewerker, student of alumnus van de Honours Academy centraal. Deze keer: Marleen Fleers (24), student-assistent internationalisering.


Deadline ILLP applications: 15 November, 2016

Are you a master's student looking for a challenge? Are you curious about your personal leadership style? Don't forget to sign up for the International Leiden Leadership Programme (ILLP). Tuesday 15 November, 2016 is the final deadline for your application.


Eerste hulp bij ambitie

Ambitie geeft een mens vleugels, maar wanneer werken we voorbij ons eigen geluk? Honoursstudent en studentreporter Monica Preller schreef er een stuk over.


MOOC-pakket als humanitaire hulp

Céline van Es (24, masterstudent Civiel Recht) gaf met groepsleden voor het Leiden Leadership Programme advies aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Het vluchtelingendebat is voor de meeste Leidse studenten toch een ver-van-mijn-bedshow, zo komt het ineens dichtbij.’


'Het Imperial College is een soort Honours Academy'

Simone Buitendijk (voormalig vice-rector Universiteit Leiden) heeft al haar spullen ingepakt en staat klaar om naar Londen te vertrekken, waar ze vanaf augustus aan de slag gaat bij het Imperial College. In haar periode als bestuurder in Leiden heeft ze veel betekend voor het honoursonderwijs, waarop ze vlak voor haar vertrek terugblikt. Ook kijkt ze vooruit naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen de universiteiten. 'Ik ga mijn Europese netwerk zeker gebruiken.'


'Ik ga consolideren en de kwaliteit van het onderwijs blijven bewaken'

Begin april trad Ton van Haaften aan als nieuwe Dean van de Honours Academy. Het is nu aan hem om de pioniersfase om te zetten in een consolidatiefase en het honoursonderwijs daarmee een standaardonderdeel van het Leidse onderwijsaanbod te maken. Nu zijn eerste maanden er op zitten, blikt hij vooruit op de taken die hem te wachten staan en op de doelen die hij zichzelf heeft gesteld. Een van zijn doelen is het diverser maken van de studentenpopulatie op de Honours Academy, 'maar we willen studenten wel blijven aannemen op basis van hun kwaliteiten.'


Student At Your Desk – innovatie en onderwijs ineen

Universitair docenten zouden graag hun colleges aanvullen met digitale middelen, of hebben behoefte aan een toegankelijke ondersteuning. Student At Your Desk, een project binnen de Honours Academy, voorziet daarin door studenten en docenten direct in contact te brengen.


Honours Classes 2016-2017 now online!

The course catalogue of Honours Classes for 2016-2017 is now available online! Read about the various topics that these extracurricular courses will cover, from history of migration to biomedical technology to creative writing.