Mededelingen

Studentenenquête aanleiding tot vernieuwen Honours Classes

Tussen 21 augustus en 6 september kunnen studenten zich aanmelden voor de Honours Classes van het aankomende semester. Jaarlijks worden de Honours Classes geëvalueerd, waarbij de mening van studenten een belangrijke rol speelt. Dit jaar waren de resultaten van de studentenenquête aanleiding om de Honours Classes verder te ontwikkelen.


Nieuwe Honoursclass The Sounding City

Na de zomervakantie start in Semester I de Honoursclass The Sounding City. Deze nieuw ontwikkelde Honoursclass wordt gegeven door prof. dr. Marcel Cobussen en E.F. van der Heide MMA. Eén van hun hoofddoelstellingen voor deze cursus is om "bewustwording te ontwikkelen van de rol/ het creëren van geluid, geluidontwerp en geluidskunst in openbare ruimtes".


Het veelzijdige sterfproces in ‘Death and Dying’

In de summer school Death and Dying, die in samenwerking met het Leids Universiteits Fonds is georganiseerd, is de dood vanuit verschillende perspectieven bekeken. Daarbij kwamen zowel het sterfproces als de periode na de dood aan bod, en speelden geneeskunde, filosofie en recht een belangrijke rol. Gedurende de week bezochten de studenten daarnaast ook een verpleeghuis en een hospice, waardoor de ze een veelzijdige kijk op de dood hebben ontwikkeld.


Studenten presenteren oplossingen aan gemeente en politie

Negen honoursstudenten presenteerden vrijdag 16 juni hun maatschappelijke plannen aan hun opdrachtgevers: de Gemeente en politie Leiden. In de Honoursclass Leren door Doen leerden ze hoe je van probleem tot oplossing komt en op welke manier je dat vervolgens kunt presenteren. Meerdere ideeën krijgen een vervolg in de praktijk en dus was de samenwerking volgens zowel de studenten als de gemeente en de politie geslaagd.


Backstage bij Instagram en Netflix

Vrijdag 16 juni vond op de Oude Sterrewacht het slotsymposium van de Honours Class Controversial Drama: Sex, Politics and the Law in Popular Culture plaats. Geheel in academische stijl waren er drie presentatie-sessies, telkens voorgezeten door een andere gastvoorzitter. De rode lijn werd gevormd door het frontstage/backstage-concept, dat bijvoorbeeld bij Instagram en Netflix een belangrijke rol speelt.


Refugee Roads: Biking the Balkan refugee route

In less than two years’ time, Florian Volz and Timo Schmidt, both German students studying International Studies in The Hague, went from knowing each other only vaguely to sharing a small tent and a bank account. Sounds like any other ordinary relationship, right? Well, not exactly. These two honours students spent two and a half months biking the Balkan route, which takes many Middle Eastern refugees from the Greek island Lesbos, the stepping stone to Europe, to the Calais jungle, the last stop before boarding a ferry to the UK. Last week they screened the first episode in the series, chronicling their experiences travelling to refugee camps.


'The right to vote' and Catalan independence

Politicians in Barcelona are preparing for a new political battle. Nationalists fighting for Catalan independence have announced that they will organize a referendum this autumn, just as they did in 2014. Other parties claim that it will lead to new court cases because the referendum is unconstitutional.


Virtuele collegezaal voor zomercursus met Amerikanen

Ter voorbereiding op de Summer School Law, Power and Inequality in juni volgden twintig studenten van de University of Maryland (VS) en de Universiteit Leiden de afgelopen drie weken gezamenlijk college in een virtueel lokaal. Het enige verschil met een ‘echt’ college was dat iedereen thuis achter een computer zat. Toch konden ze elkaar zo alvast wat beter leren kennen en is er in juni al gedeelde kennis wanneer het Leidse college van start gaat.


‘Naast gezelligheid willen studenten ook diepgang’

Een bezoek aan een ambassade, een stedentrip en een bedrijvendiner. Het is maar een greep uit de activiteiten die de Leiden Honours Community organiseert om Honoursstudenten ook buiten de collegezalen met elkaar in contact te brengen. Vladimir Hazeleger (voorzitter LHC): ‘Die studenten komen uit alle richtingen en dat levert innovatieve inzichten op.’


Studenten uit comfortzone voor gevoelig debat

Controversiële 'hot topics' van de Middeleeuwen tot gisteren. Daarover gaat de Honours class Controversial Drama: Sex, Politics and the Law in Popular Culture. In negen colleges worden studenten uitgedaagd om uit hun comfortzone te treden en op die manier te leren hoe je lastige onderwerpen bespreekbaar maakt. Deze week het eerste college over de vluchtelingencrisis en journalistiek .


Waar liggen de grenzen van onze vrijheid?

In de Honoursclass Media Power, State Power and the Law wordt publieke opinie besproken en welke rol die speelt in de politiek. Aan de hand van de actualiteit gaat het in het college over filosofie, politiek en recht, met felle discussies tot gevolg. Deze week een college over de vrijheid van meningsuiting, waarbij Geert Wilders natuurlijk een belangrijke rol speelt.


Muzikale studenten verrassen op gevarieerd Honours concert

Dinsdagavond 7 februari nam een groep muzikale studenten plaats in café Scheltema in Leiden, tegenover een goed gevulde zaal. Van musicals, via wat stukken klassiek naar een swingend einde: er was voor iedereen wat wils. De rode draad vormenden de honoursstudenten, die naast hun studie, ook een passie hebben voor muziek.


Studenten vernieuwen onderwijs met Virtual Reality

Op 31 januari hebben studenten van de Honours Class 'Learning through Virtual Reality' hun toepassingen op het gebied van onderwijsvernieuwing gepresenteerd. Aan de hand van zowel technische als filosofische lessen over Virtual Reality (VR), werden zeer diverse toepassingen ontwikkeld: het leren van autotheorie, de geschiedenis van de dierenwereld en het leren van een nieuwe taal. Enkele toepassingen zullen de komende tijd worden getest in het onderwijs en verder worden ontwikkeld.


De gelukkige stad

Ter introductie van de Honours Class ‘De gelukkige stad’ gingen woensdag 30 november (honours)studenten uit Leiden, Rotterdam en Delft in het Groothandelsgebouw te Rotterdam in gesprek met gemeenteambtenaren en medewerkers van diverse non-profitorganisaties. Onderwerp: hoe maak je een stad gelukkig?


Wil jij je blik verruimen? Volg een Honours Class!

De Honours Academy biedt weer een groot aantal Honours Classes (5 EC) aan voor honoursstudenten én ambitieuze bachelorstudenten. Er zijn nog plekken vrij in een aantal Classes. De Classes starten op verschillende data vanaf februari 2017, dus meld je snel aan!


Terugblik op de Honours College Fair

Dinsdag 8 december vond de Honours College Fair plaats, waarbij eerstejaarsstudenten zich kunnen laten voorlichten over honoursonderwijs door ouderejaars en medewerkers . ’Ik wist niet dat er zo veel Honours Classes waren!’, aldus één van de bezoekers.