FAQ

Hier vind je een aantal veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Over het programma

De praktijkopdracht - bedoelen jullie daarmee een stage?
Nee, de praktijkopdracht is geen stage! Je gaat niet meedraaien in het bedrijf als medewerker, je voert er geen reguliere taken uit en je zult daar ook niet evenveel uren doorbrengen als een stagiair(e).
Je gaat met je team een eigen onderzoek doen naar een vraag die speelt in het bedrijf. Je zult daar dus zijn om te overleggen, mensen te interviewen, te presenteren etc., maar niet om daar dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

Kunnen wij zelf een team vormen voor de praktijkorganisatie?
Nee, de teams worden door de programmaleiding ingedeeld op basis van persoonlijkheid, interesse en studierichting.

Kan ik zelf de partnerorganisatie kiezen waar ik aan de slag ga?
Nee, de teams worden door de programmaleiding ingedeeld. Hierbij wordt echter wel rekening gehouden met je voorkeur voor een publieke, private of maatschappelijke organisatie.

Wat is ongeveer de tijdsinvestering waar ik rekening mee moet houden voor het LLP?
Het LLP is een programma van 20 EC, dat wil zeggen dat er 560 uur studielast voor staat. Houd er dus rekening mee dat het vergelijkbaar is met een extra vak van 10 EC per semester. Het zwaartepunt hiervan ligt in het tweede semester, en dan met name bij de praktijkopdracht. In het eerste semester bestaat een groot deel van de tijdsinvestering uit aanwezigheid bij trainingen en andere bijeenkomsten.
Het programma is wel flexibel ingericht, dus veel van de tijd zul je zelf kunnen indelen.

Wat is het verschil tussen het LLP en het ILLP?
Het LLP is een Nederlandstalig programma van 20 EC dat van september tot en met juni duurt. Het International Leiden Leadership Programme (ILLP) is een Engelstalig programma van 5 EC dat van januari tot en met juni loopt. Lees meer uitleg over het verschil tussen het LLP en het ILLP.

Ik wil graag een impressie krijgen van het LLP. Kan dat?
Ja, dat kan zeker. We geven presentaties op beide masterdagen van de Universiteit Leiden (maart en november). Daarnaast organiseren we in april en mei twee meeloopdagen. Als je je bij een van de twee komt, krijg je proefcollege’s en presentaties van studenten. Hier vind je meer informatie over de meeloopdagen.

Hoeveel kost deelname aan het LLP?
Als je toegelaten wordt tot het Leiden Leadership Programme, betaal je een eigen bijdrage van 250 euro. Dit bedrag is zeker niet kostendekkend, maar het is bedoeld om zeker te weten dat je de intentie hebt om het programma af te maken.

Hoe ervaren studenten het Leiden Leadership Programme?
Het programma wordt door de deelnemende studenten meestal erg gewaardeerd. Afgelopen jaar scoorden de studenten het programma een 4,6 uit 5. Op de vraag of ze het programma zouden aanraden aan andere studenten, gaven ze een 4,7 uit 5. 
Je kunt ook lezen wat ze er zelf over zeggen.

 

Over deelname

Ik studeer geneeskunde en ik heb interesse in het LLP. Kan ik het programma naast mijn co-schappen volgen?
Het programma van het LLP vindt in principe in de avonduren en in weekenden plaats. Ook zijn bepaalde gedeeltes zelf in te plannen door studenten. Toch vergt het een heel goede organisatie om het LLP naast co-schappen te volgen.
We raden studenten geneeskunde aan om het LLP naast hun eerste masterjaar te volgen, maar ook tijdens de co-schappen is het wel mogelijk.

In mijn master komt een stage voor. Kan ik het LLP volgen terwijl ik stage loop? Het programma van het LLP vindt in principe in de avonduren en in weekenden plaats. Ook zijn bepaalde gedeeltes zelf in te plannen door studenten. Het is daarom mogelijk om naast je stage het LLP te volgen, maar je zult zelf goed moeten plannen. We raden studenten aan om met hun stagebedrijf te praten over de mogelijkheden.

Ik wil graag vanaf februari instromen in het LLP en ik heb daar een goede reden voor. Kan dat niet toch?
Nee, sorry. Het LLP heeft één instroommoment en dat is in september. Dit is omdat er een duidelijke opbouw in het programma zit en het dus niet wenselijk is dat studenten met de tweede helft beginnen.
Is instroom in september voor jou geen optie? Kijk dan even of het International Leiden Leadership Programme iets voor jou is. Dit Engelstalige, internationale programma loopt van januari tot juni.

Ik volg komend jaar een pre-master. Kan ik dan het Leiden Leadership Programme volgen?
Tijdens je pre-master kun je niet deelnemen aan het LLP, omdat je dan formeel nog bachelorstudent bent. Het programma is echt alleen bedoeld voor masterstudenten. Uiteraard kun je wel deelnemen zodra je aan je master gaat beginnen.

Ik ben net afgestudeerd, maar het Leiden Leadership Programme lijkt me heel interessant. Kan ik nog deelnemen?
Helaas, het LLP is alleen voor masterstudenten. Als je al afgestudeerd bent, kom je dus niet meer in aanmerking voor het programma.

Ik ben bijna afgestudeerd, maar ik wil graag deelnemen aan het Leiden Leadership Programme. Kan dat?
Om deel te kunnen nemen aan het LLP, moet je van september tot en met juni ingeschreven staan bij een masteropleiding van de universiteit Leiden. Als je eerder klaar verwacht te zijn, kun je overwegen langer ingeschreven te blijven staan.

Ik studeer aan de TU Delft, maar ik doe daar geen Honoursprogramma. Kan ik wel meedoen aan het Leiden Leadership Programme?
Ja, meld je gerust aan. Het LLP is een zelfstandig honoursprogramma en we selecteren zelf de studenten die we het meest geschikt vinden. Daarvoor hoef je dus niet al honoursstudent te zijn in Delft. Je kunt ook de ervaringen lezen van twee huidige LLP-studenten uit Delft.

 

Over aanmelding en selectie

Ik ben tijdens de selectiegesprekken eind juni in het buitenland. Kan ik meedoen met het programma?
Ja, je kunt nog steeds aanmelden. Neem even contact met ons op, dan regelen we een andere oplossing. Vermeld dan ook graag in je aanmeldformulier dat je hierover contact hebt opgenomen.

Ik wil me graag aanmelden, maar ik krijg het format van de motivatiebrief niet geopend. Ik heb al geprobeerd het bestand op te slaan en dan te openen, maar ook dan werkt het niet.
Als het je op beide manieren niet lukt, kun je de vragen van de motivatiebrief overnemen en dan zelf een pdf-je van je antwoorden maken. Denk aan het maximum aantal woorden per vraag.

Ik ben bezig met mijn aanmelding, maar ik heb mijn definitieve cijferlijst nog niet. Hoe moet ik dit oplossen?
Lever een gecertificeerde kopie van je tot nu toe behaalde resultaten in. Deze kun je via het secretariaat of de studieadviseur van je opleiding aanvragen.

 

Don't speak Dutch?

I don’t speak Dutch.Can I participate in the Leiden Leadership Programme?
All of the training sessions and seminars of the Leiden Leadership Programme will be in Dutch as well as some of the literature. You will also be expected to communicate with our partner organisations in Dutch. If you are unable to do so, participation in the Leiden Leadership Programme is not possible for you. However, we have a special programme tailored to international students called the International Leiden Leadership Programme.

Laatst Gewijzigd: 13-08-2016