Studieprogramma Leiden Leadership Programme

 

Kijk naar jezelf. Ontdek en ontwikkel jouw kwaliteiten in de context van een organisatie. Leer intensief samenwerken met andere professionals en hun kwaliteiten te benutten. Dat zijn de doelen van het Leiden Leadership Programme, een honoursprogramma van 20 EC dat je tijdens je master in Leiden of Delft kunt volgen. De belangrijkste onderdelen van het programma worden hieronder toegelicht.


Het programma

Het Leiden Leadership Programme (LLP) is een honoursprogramma voor ambitieuze en getalenteerde Leidse en Delftse masterstudenten. Het onderwijs is kleinschalig en interdisciplinair en je werkt op een heel persoonlijke manier aan je eigen ontwikkeling tot leider. Je leert je eigen talenten én die van anderen te identificeren en optimaal te benutten. Je wordt uitgedaagd om deze talenten in te zetten in teamverband binnen een bedrijf of organisatie waar je bijvoorbeeld een advies uitbrengt aan de raad van bestuur.

Het extracurriculaire programma van 20 EC beslaat een heel studiejaar in de masteropleiding, van september tot en met juni.
De belangrijkste onderdelen in het programma zijn:

 • Assessment 
 • Vaardigheidstrainingen

 • Praktijkopdracht

 • Seminars


Assessment

Het programma start met het assessment. Hierin worden jouw leiderschapscapaciteiten en –ambities in kaart gebracht. Het bestaat uit een aantal persoonlijkheidstesten en een High Potential Assessment uit het bedrijfsleven.

Je gaat met de inzichten uit het assessment aan de slag in de vaardigheidstrainingen en de praktijkopdracht. Aan de hand van de uitkomsten stel je in overleg met een docentcoach een persoonlijk leerplan op met de doelen ten aanzien van de praktijkervaring, de kennis en de vaardigheden die je in het programma wil gaan verwerven. Deze persoonsgerichte aanpak helpt je tegelijk bij het vinden van een optimale positie en rol als leider in de praktijk.

 

Vaardigheidstrainingen

In het eerste semester volg je trainingen in diverse leiderschapsvaardigheden. De trainingen worden onder andere gegeven door programmaleider dr. Menno Mennes. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere onderhandelen, conflicthantering, groepsdynamica en motiveren.

De trainingen worden in kleine groepen gegeven en zijn heel persoonlijk. Zo krijg je inzicht in de effecten van je gedrag en hoe je zo handig mogelijk anderen aanstuurt. Hier ga je vervolgens heel praktisch mee aan de slag in rollenspellen en gesprekken.

Deelnemer Myrthe de Jong zegt over de vaardigheidstrainingen:
"Bij de trainingen leer je ontzettend veel over vaardigheden die, naar mijn mening, elke goede leider zou moeten beheersen. Beetje bij beetje leer je zo ook veel over jezelf en krijg je handvatten aangereikt om jouw eigen leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen."

Lees meer ervaringen van studenten.


Praktijkopdracht

Het centrale onderdeel in het tweede semester van het Leiden Leadership Programme is de praktijkopdracht, waar je in multidisciplinaire teams van 4 à 5 studenten een opdracht uitvoert binnen een bedrijf of organisatie. De opdrachten zijn gebaseerd op feitelijke vraagstukken binnen de diverse partnerorganisaties. De professionals zijn erg geïnteresseerd in de nieuwe invalshoek die jonge, talentvolle studenten te bieden hebben. Elk team wordt vanuit de universiteit begeleid door een docentcoach en vanuit het bedrijf door een contactpersoon.

Simon Vroonhof, de contactpersoon van de Gemeente Den Haag , zegt over de praktijkopdracht en het Leiden Leadership Programme: "Leiderschap moet je kweken, en dat wordt niet genoeg gedaan. Elke mogelijkheid om dat te verbeteren moeten we aanpakken. Daarnaast willen we natuurlijk ook laten zien hoe interessant het is om bij een gemeente te werken."


Ingrid van Scheppingen, contactpersoon vanuit het UWV: "We kunnen van elkaar leren, en de inbreng en aanbevelingen van de studenten zijn vaak erg verfrissend. Daarnaast vinden we het belangrijk om bij te dragen aan het leren van anderen. Persoonlijk vind ik het erg leuk om deze groepen studenten te begeleiden."

Lees hier het hele interview met Ingrid van Scheppingen.


De Universiteit Leiden werkt voor dit programma nauw samen met een aantal zeer verschillende instellingen en bedrijven. De praktijkopdracht wordt door de studententeams uitgevoerd bij een van deze organisaties. Ervaringsdeskundigen uit de organisaties hebben bij zowel de praktijk(opdrachten) als het onderwijs over leiderschap een belangrijke inbreng.

Partnerorganisaties van het Leiden Leadership Programme, 2015-2016

Partnerorganisaties van het Leiden Leadership Programme, 2015-2016

Seminars

In een aantal interactieve seminars verdiep je jouw kennis over leiderschap. Je gaat de dialoog en de discussie aan met (inter)nationale experts, succesvolle leiders en met elkaar. In vorige edities hebben bijvoorbeeld Ankie Broekers Knol, Jaap de Vries en Christien Brinkgreve seminars gegeven. In de seminars krijg je een beter beeld van de complexe context van leiderschap om dit vervolgens toe te kunnen passen in je praktijkopdracht.

Er zijn bijvoorbeeld seminars over:

 • Leiderschapsstijlen

 • Leiderschap vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven, zoals historisch, sociaal-wetenschappelijk en bedrijfswetenschappelijk

 • Groepsdynamica

 • Leiderschap in de politiek

 • Uitdagingen in leiderschap


Deelnemer Nina van der Voort zegt over de seminars:
"Het leukste van de seminars is dat er elke keer weer andere mensen voor de groep staan met een eigen verhaal. Van directeuren en politici tot hoogleraren die gespecialiseerd zijn op het gebied van leiderschap, allemaal hebben zij hun eigen ervaringen. Ooit waren ook zij student, en allemaal hebben zij een eigen weg bewandeld. Het horen over hun visie op leiderschap helpt mij om mijn eigen beeld te creëren van een 'goed leider'."

Rooster

Het Leiden Leadership Programma is zo ingericht dat het voor gemotiveerde studenten in één jaar naast een master te volgen is. De seminars worden bijna altijd in de avonduren gegeven (vaak op donderdagavond) en de trainingen worden meerdere keren gegeven, waaronder één keer op zaterdag, zodat je een training kunt volgen die bij jouw rooster past. Ook voor het assessment zijn er meerdere dagen. In de praktijkopdracht rooster je zelf met je groepje je afspraken in, maar het is wel handig als je tenminste af en toe tijdens kantoortijden beschikbaar bent.

Begeleiding en coaching

Het Leiden Leadership Programme is een intensief programma. Daarom worden de deelnemers ook goed begeleid in de verschillende onderdelen.

In de praktijkopdracht worden de studententeams begeleid door:

 • de accountmanager van het Leiden Leadership Programme

 • de contactpersoon van het team bij de partnerorganisatie

 • een docentcoach


Docentcoaches zijn docenten en medewerkers die speciaal voor dit programma benaderd zijn. Zij begeleiden een team in de praktijkopdracht en in het groepsproces binnen een team. Daarnaast coachen ze de studenten individueel om te helpen met de reflectie op de programmaonderdelen en met het schrijven van de verslagen.

Vanwege de goede begeleiding maken bijna alle studenten die starten met het Leiden Leadership Programme het programma ook af.

 

Toetsing

Tijdens het programma wordt op diverse manieren en momenten de ontwikkeling van je leiderschapskwaliteiten getoetst. Tijdens het werken aan de praktijkopdracht krijg je inzicht in je ontwikkeling via feedback en (zelf) assessments. Je verwerkt de opgedane kennis en vaardigheden in een aantal verslagen, waarin je ook reflecteert op je eigen ontwikkeling tijdens het programma.

Aan het eind van het programma heb je:

 • veel geleerd over leiderschapstheorie 

 • leiderschapsvaardigheden ontwikkeld en getest

 • geleerd om talenten van anderen effectief in te zetten

 • je eigen sterke en zwakke punten leren kennen

 • een plan opgesteld voor je verdere ontwikkeling

 • geleerd effectief te functioneren in een organisatie

 • bijzondere mensen ontmoet en je professionele netwerk gestart

 • 20 EC extra op je mastersupplement en een honourscertificaat gekregen


Meer weten?

Lees wat LLP-studenten zelf vinden van het programma, bekijk de informatie over de selectieprocedure of lees de algemene informatie over het programma.
Of je kunt terug gaan naar de homepage.

Heb je nog een vraag die hier niet beantwoord wordt? Neem gerust contact op met de Honours Academy. Stuur ons een mailtje of bel naar 071-5276594.

Laatst Gewijzigd: 12-10-2017