Gratis online cursus Taalwetenschap: Miracles of Human Language

Taal is een beetje als een mobiele telefoon. We gebruiken het de hele tijd, maar eigenlijk weten we helemaal niet zo goed hoe het nou precies werkt.

Marc van Oostendorp, Marten van der Meulen en Inge Otto

Marc van Oostendorp, Marten van der Meulen en Inge Otto

Waar zit taal eigenlijk in ons hoofd? Hebben alle mensen taal? En gebruiken alle talen dezelfde klanken? Hoe maken verschillende talen woorden, en wat is een woord eigenlijk? Zijn er woorden die echt onvertaalbaar zijn? Al deze vragen en vele andere worden beantwoord door professor Marc van Oostendorp in de MOOC Miracles of Human Language: an Introduction to Linguistics.  Deze is zes weken te volgen vanaf 26 oktober tot en met 4 december 2015 op Coursera en tot 14 december af te maken. Leuk, laagdrempelig, en een goede voorbereiding op de Taalkunde Olympiade!


Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. cursussen die via internet te volgen zijn. Massief zijn ze zeker: de vorige aflevering van onze cursus had meer dan 45.000 aanmeldingen! MOOCs zijn gratis en voor iedereen toegankelijk: welke leeftijd je ook hebt, en waar je ook vandaan komt. Een cursus bestaat uit een aantal weken, waarvan iedere week rond een bepaald thema is opgebouwd. Zo'n week is opgedeeld in een aantal korte filmpjes van 5 tot 10 minuten, waarin een bepaald concept wordt uitgelegd. Je kunt die filmpjes in je eigen tempo kijken, alleen of met een groepje, allemaal achter elkaar of iedere dag een stukje. De spreektaal is Engels, maar Nederlandse ondertiteling is beschikbaar.

Wat doen wij?

Onze MOOC is een introductiecursus Taalwetenschap, die zich vooral richt op twee aspecten: bouwstenen en diversiteit. We kijken naar de manier waarop taal is opgebouwd. We hebben het over zinnen, die uiteenvallen in woorden, die uiteenvallen in klanken. Verder kijken we naar wat taal eigenlijk is, hoe het is ontstaan, en hoe het werkt in ons dagelijks leven. Daarnaast kijken we ook naar hoe taal werkt in ons brein. We bestuderen niet alleen het Nederlands of het Engels, maar we pakken uit met allerlei verschillende talen. Er zijn namelijk ontzettend veel talen in de wereld, de een nog interessanter dan de ander. Van Hixkaryana tot Abruzzese, van Mandarijn Chinees tot Fins, en van Mising tot Japans.


Samen

Een MOOC doe je niet alleen. Een van de leukste en leerzaamste onderdelen is het Forum. Daar kun je discussiëren met medestudenten over de stof die behandeld is in de filmpjes. Dát is waar de echte lol begint, want medestudenten kunnen overal vandaan komen. Het kunnen studenten zijn uit Japan, of huisvrouwen uit Ghana, of leraren uit de Verenigde Staten. En ook de filmpjes doet professor Van Oostendorp niet alleen: er zijn ook discussiefilmpjes, waarin twee van zijn studenten vragen stellen. Daarnaast interviewen deze studenten beroemde taalkundigen, zowel uit Leiden als uit het buitenland over hun kijk op taal, en over hun eigen onderzoek.

Meedoen

Meedoen aan deze cursus is helemaal gratis. Je kunt het doen in je eigen tempo, en wanneer je maar wilt. In je eentje of met een groep, of zelfs met de hele klas. Als je meedoet krijg je een mooi kijkje onder de motorkap van taal. Je leert welke deeltjes samenwerken met welke andere, en hoe dat het systeem aan de gang houdt. Dat kan je natuurlijk alleen maar helpen wanneer je mee gaat doen aan de Taalkunde Olympiade! We doen namelijk ook opdrachten die je al een beetje trainen voor het soort puzzels dat je daar voor je kiezen krijgt.


Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze MOOC en je kunt lid worden van de Facebookgroep. Daar delen eerdere en toekomstige deelnemers alles wat zij tegenkomen over taal en wordt er gepraat over allerlei taalgerelateerde zaken.

Als je nog vragen hebt dan kun je contact opnemen met de onderwijsassistent Marten van der Meulen.

(7 september 2015/Marten van der Meulen)

Laatst Gewijzigd: 08-09-2015