Cid Swanenvleugel wint Taalkunde Olympiade 2015

Cid Swanenvleugel van het Stella Maris College in Meerssen ging er dit jaar met de eerste prijs vandoor.

Het Sioux en Abui

Rond vier uur ‘s middags stroomt de Oude Sterrenwacht van de Universiteit Leiden al vol met nieuwsgierige scholieren en hun ouders. De leerlingen willen graag weten wat de echt correcte antwoorden waren op de vragen waar ze op 7 februari zo op hadden gezwoegd. En of ze zelf in de prijzen waren gevallen.

Allereerst worden de opgaven door de opgavenmakers zelf besproken. De studenten Taalwetenschap laten zien hoe je door een nauwkeurige analyse van de data op de juiste antwoorden had kunnen komen. De gekste dingen komen voorbij: zo ondergaan woorden in het Sioux bijvoorbeeld klankveranderingen om de mate van intensiteit van de woordbetekenis uit te drukken, en zijn Abui-werkwoorden opgebouwd uit letters die ieder een afzonderlijke betekenis hebben. Toch zijn er deelnemers die deze puzzels nagenoeg of zelfs helemaal perfect hebben weten op te lossen. Direct na de bespreking van elke opgave mag de opgavewinnaar zijn of haar prijs in ontvangst nemen.


Taalbeschrijving

Wanneer alle opgaven besproken zijn, wordt het tijd om te zien wie er dan uiteindelijk de meeste punten heeft gescoord. Annebeth Simonsz, onderwijscoördinator van het Pre-University College, noemt de namen van de beste 11 deelnemers op. Van de 150 deelnemers dit jaar heeft Cid Swanenburg de olympiade het beste gemaakt: met 46,7 van de 60 punten stak hij met kop en schouders boven de rest uit. Met zijn trotse ouders neemt hij de prijs in ontvangst. Cids goede uitslag voor deze olympiade komt niet helemaal onverwacht: hij houdt zich in zijn vrije tijd graag met talen bezig en zijn profielwerkstuk gaat over de ontwikkeling van diathese in Indo-Europese talen. Volgend jaar wil hij graag Taalwetenschap komen studeren in Leiden; de track Taalbeschrijving lijkt hem het leukst.


Bulgarije

De vier hoogst geëindigde deelnemers mogen deze zomer mee naar Bulgarije voor de International Linguistics Olympiad. Naast Cid Swanenvleugel zijn dat dit jaar Abe ten Voorde, Eva van Ammers en Pim Spelier. Van 20 tot en met 24 juli zullen zij Nederland vertegenwoordigen in Blagoevgrad in Bulgarije. Milan Lopuhaä, de auteur van de opgave over het Sioux, zal hen als teamcaptain begeleiden. In 2008 was hij zelf deelnemer bij de internationale taalkunde olympiade, toen toevallig ook in Bulgarije. Wij feliciteren de winnaars en wensen het Nederlandse team heel veel succes deze zomer in Blagoevgrad!

(9 maart 2015/Marianne de Heer Kloots)

Zie ook

International Linguistics Olympiad
Leiden University Centre for Linguistics
Honours Academy

Laatst Gewijzigd: 28-07-2015