Taalkundige breinbrekers bij Taalkunde Olympiade prijsuitreiking

Van links naar rechts: Melle Groen, Martijn Bij de Vaate, Daniil Soloviev

Van links naar rechts: Melle Groen, Martijn Bij de Vaate, Daniil Soloviev

Koreaanse werkwoorden vervoegen, puppy’s tellen in het Iers en de verschillende gedaantes van de letter ‘u’ in het oud-Nederlands opsporen: dit klinkt misschien niet als een gangbare invulling van de zaterdagmiddag. Toch hebben zo’n 140 jongeren uit de bovenbouw van het vwo op 28 januari tijdens de 17e Taalkunde Olympiade de hele middag hun hoofd gebogen over dit soort breinbrekers. Afgelopen zaterdag kwamen velen van hen weer naar Leiden voor de diploma-uitreiking en de langverwachte antwoorden op de vragen.


Mormoons alfabet

Stemmen op de favoriete opgave

Stemmen op de favoriete opgave

Na een grondige uitleg van elke opdracht besloot het publiek met een democratisch handopsteken de Deseret-opdracht het leukste was. Deseret is het alfabet dat door Amerikaanse Mormonen in de 19de-eeuw is bedacht. De Mormonen vonden het bestaande systeem, waarbij één klank door meerdere tekens geschreven kon worden, onlogisch. Ze bedachten nieuwe symbolen om het geschreven en gesproken Amerikaans-Engels meer overeen te doen komen. De deelnemers kregen de zin ‘Now the whole world had one language and a common speech’ in het Latijnse én het Deseret-alfabet. De twee versies van deze zin, die toepasselijk genoeg afkomstig uit het Bijbelse verhaal over de Toren van Babel, vormden samen de sleutel om de code te kunnen kraken. 


De flaporen van de Turkse taal

De laatste opdracht was ook erg uitdagend. Hierbij moesten de scholieren verwantschap binnen een tiental Turkse talen uitpluizen. Het Oezbeeks en het Kirgizisch zijn beide deel van dezelfde taalfamilie en delen dus gemeenschappelijk ‘DNA’. De grote vraag was of deze twee talen broertjes of juist verre achterneven van elkaar zijn. Een goede strategie om uit te zoeken hoe de stamboom van de Turkse talenfamilie in elkaar steekt, was om een afwijking, een soort genetische mutatie if you will, te traceren. ‘We zijn eigenlijk op zoek naar de ongebruikelijke flaporen van de Turkse taal.’, legt Tijmen Pronk, universitair docent Taalkunde, lachend uit.

Taalkunde Olympiade avant la lettre

Melle Groen, zesdeklasser op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, had voor deze opdracht de volle punten behaald. Als klap op de vuurpijl bleek hij ook tweede te zijn geworden. Samen met Kristian Terlien, Martijn Bij de Vaat en Daniil Soloviev mag hij van de zomer Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Taalkunde Olympiade in Dublin. Melle had als voorbereiding wat oefenopgaven gemaakt, maar had tot dit jaar zelfs nog nooit gehoord van de Taalkunde Olympiade. ‘Maar’, voegt zijn moeder toe, ‘hij is altijd al bezig geweest met taal. Op z’n derde heeft hij zichzelf leren lezen door te puzzelen met de letters. Eigenlijk was hij toen ook al aan het ontcijferen. Een soort Taalkunde Olympiade avant la lettre!’

Door Zaza Jung


Bekijk hier de gehele uitslag van de Taalkunde Olympiade 2017. We willen iedereen nogmaals van harte bedanken voor de grote opkomst bij de uitreiking, en daarbij van harte feliciteren met het behalen van deze prachtige resultaten.

 

Laatst Gewijzigd: 28-02-2017