Pre-University Classes

Voor wetenschappers in de dop

Pre-University Classes zijn voor vwo leerlingen uit de bovenbouw die meer aankunnen dan het reguliere schoolprogramma. Deze leerlingen kunnen kennis maken met de wereld van de wetenschap door speciale collegereeksen te volgen aan de Universiteit Leiden. Van Russisch tot Sterrenkunde en van Archeologie tot Wiskunde: wetenschappers in de dop kunnen zich verdiepen in een groot aantal vakgebieden van de Universiteit Leiden!


Nieuws & agenda

Empathische engeltjes? Een PRE-Class presentatie over psychologie

Er wordt weleens gezegd dat empathie de ‘condition humaine’ is, dat empathie datgene is wat ons menselijk maakt en ons onderscheidt van dieren. Maar welke biologie zit er achter empathie, en wat gebeurt er als er een weeffout in je brein zit, waardoor je empathie moeilijker kunt opwekken? Tijdens hun presentatie over de PRE-Class Psychologie probeerden drie PRE-Classers op deze vragen een antwoord te vinden.


Shockerende state of being: een PRE-Class presentatie over kwantummechanica

‘Anyone who has not been shocked by quantum mechanics has not understood it.’ Verwonder jij je ook niet dagelijks over kwantummechanica en de state of being van atomen? Volgens natuurkundige Niels Bohr, een van de grondleggers van de kwantummechanica, begrijp je dan gewoon nog niet genoeg van dit bijzondere fenomeen. Tijdens zijn presentatie over de PRE-Class Natuurkunde legde Jur Dusseldorp de basics uit.


Verborgen theorieën achter taal: een PRE-Class presentatie over taalkunde

Locatief, genitief, instrumentalis. Bij het horen van deze grammaticale termen, breekt het angstzweet je misschien uit. Toch gebruiken veel Europeanen naamvallen dagelijks en ook in het Nederlands zitten restanten van het naamvallensysteem. Tijdens hun presentatie over de PRE-Class Taalwetenschap vertelden drie PRE-Classers onder andere over de evolutie van deze grammaticale systemen, die allemaal aan elkaar verwant zijn via een gedeelde, stokoude overgroot-opa of –oma, het Proto-Indo-Europees. Deze stamtaal is door taalwetenschappers gereconstrueerd door allerlei bestaande en uitgestorven talen op basis van zogenaamde ‘klankwetten’ met elkaar te vergelijken.