Aanbod

Archeologie 2017

Van veilig in de bibliotheek tot vies in de modder, van stoer in het lab tot diplomatiek in gesprek over ethische kwesties met overheden over de hele wereld – het komt allemaal aan bod. In deze cursus vragen we ons af wat een archeoloog precies doet. Met welke obstakels en spelers moet hij rekening houden? En hoe weet je eigenlijk waar je moet graven? Als je een duidelijk en waarheidsgetrouw beeld van archeologie wilt krijgen, los van de National Geographic-documentaires en Indiana Jones-films, bieden wij je die kans.


Bio-Farmaceutische Wetenschappen 2017

Geneesmiddelen, wat zijn dat eigenlijk voor stoffen? En hoe komt het dat de ene stof de bloeddruk verlaagt, de andere een pijnstiller is of tegen kanker wordt gebruikt? Waarom kun je het ene geneesmiddel gewoon via een tabletje inslikken en moet het andere door middel van een injectie worden ingespoten? Hoe komt het dat geneesmiddelen ook bijwerkingen hebben en dat sommige verslavend kunnen zijn?


Duitse taal en cultuur 2017

Duitsland is onze grote buurman, waarmee we niet alleen een sterk verwante taal delen. Op het gebied van economie, politiek, geschiedenis en cultuur hebben we een band die ons op meerdere manieren met elkaar verbindt en ons tot natuurlijke partners maakt. Deze PRE-Classesreeks onderzoekt de overeenkomsten en verschillen op het gebied van taal, politiek, geschiedenis en cultuur tussen Nederland en Duitsland. In de colleges gaan we kijken wat er typerend is voor en verschillend is aan het Duits en het Nederlands. Zo bestaan er in het Nederlands veel verkleinwoorden en heeft het Duits een voorliefde voor samenstellingen. Ook heeft de Duitse taal veel klanken die het Nederlands niet kent. We gaan dus ook aan de slag met de uitspraak van het Duits.


Griekse en Latijnse taal en Cultuur 2017

Hoe komen we aan de tekst van onze Ilias ? In de oudheid heeft de tekst eerst eeuwenlang mondeling gecirculeerd als songtekst, voordat hij te boek is gesteld en daarna steeds is overgeschreven. In dit PRE-Classproject gaan we met Homer’s Angels Homerus lezen, we bestuderen manuscripten en we gaan aan het werk met de Venetus A: we leren de schrifttekens in de Venetus A te ontcijferen, en hoe we die tekst geschikt kunnen maken voor online publicatie.


Informatica 2017

The diversity of research areas covered by computer science is enormous, and nowadays almost all fields of human activity are transformed by its results.


Italiaanse taal en cultuur 2016 (niet in 2017)

Deze cursus biedt een intensieve maar gevarieerde inleiding tot een aantal belangrijke aspecten van de Italiaanse taal en cultuur. Zij begint met een kennismaking met de Italiaanse taal, waarbij ook de communicatievaardigheid wordt geoefend.


Japans 2016 (niet in 2017)

Japan is een fascinerend land. Als niet-westers land slaagde Japan er als eerste in zich te industrialiseren. Zo lukte het Japan om geen Europese kolonie te worden en zelfstandig te blijven. Dat maakte het tot een bijzonder land: even modern als het westen en tegelijkertijd ‘exotisch’ en geheimzinnig.


Life Science & Technology 2017

Rechtspraak aan de hand van DNA-fingerprinting technieken, opsporen van kankergenen met DNA chips, humaan insuline produceren voor diabetespatiënten, 90°C-wasgoed schoon maken met intacte enzymen, afvalwater zuiveren met micro-organismen en medicijnen op maat maken voor gebruik in gentherapie.


Natuurkunde 2017

De pc, onze mobiele telefoons, het internet, de MRI-scan – het zijn dingen die we dagelijks gebruiken. Hoewel een wereld zonder deze producten tegenwoordig onvoorstelbaar zou zijn, staan we er nauwelijks bij stil dat zonder de kwantummechanica deze technologie niet ontwikkeld had kunnen worden. De kwantummechanica is dus overal, ook al beseffen we dat niet altijd.


Psychologie 2017

Emoties zijn een belangrijk aspect in ons dagelijks functioneren. De meeste mensen ervaren op een gewone dag meerdere emoties, die elkaar kunnen afwisselen, ze kunnen soms tegelijkertijd optreden, soms lijken ze ook wel met elkaar in tegenstrijd…


Recht, retorica en democratie 2017 (Interdisciplinair programma)

Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Overtuigingskracht, dat is wat nodig is om een ander over te halen. Dat was 2500 jaar geleden het geval in de Griekse democratie, dat is nu nog steeds het  geval in de moderne samenleving. Hoe kan dat? De Universiteit Leiden organiseert in samenwerking met het Landmerk Retorica College een reeks colleges, waarin deze vraag beantwoord wordt: wat is overtuigend? In deze reeks worden interessante colleges over retorica, recht en democratie afgewisseld met intensieve workshops waarin je op een actieve, uitdagende en leuke manier leert spreken, nadenken en luisteren.


Rechtsgeleerdheid 2017

Wat is toegestaan op het internet? Moet je je op internet hetzelfde gedragen als op straat of zit dat anders? En mag de politie eigenlijk meekijken op bijvoorbeeld Facebook? Het recht regelt wat wel en niet is toegestaan voor burgers, voor bedrijven en voor de overheid. Omdat de samenleving voortdurend verandert, worden ook de spelregels regelmatig aangepast.


Religiewetenschappen 2017

De Islamitische Staat, christelijke aanslagen op abortusinstellingen, de radicale Kach-beweging in Israël, Moslims en Hindoes in India: religies lijken garant te staan voor geweld. Toch hebben diezelfde religies ook krachtige tradities van geweldloosheid voortgebracht. Jezus verbood zijn discipelen het zwaard op te nemen tegen de Romeinen, Gandhi predikte geweldloos verzet tegen de Engelse overheersers van India, joodse apocalyptische tradities namen een radicaal-afwachtende houding aan inzake de komst van de Messias en het Godsrijk, en islamitische soefi’s waren vredelievend als geen ander.


Russische studies 2017

Rusland is een spannend land. Het gaat daar allemaal anders dan hier. De taal, de gewoonten en gebruiken zijn anders, maar toch zijn er ook veel overeenkomsten. Je vindt bijvoorbeeld heel veel Nederlandse woorden in het Russisch. Deze woorden zijn meegenomen door tsaar Peter de Grote, toen hij hier in 1697  was om te leren hoe hij zijn zeemacht het beste kon opbouwen.


Sterrenkunde 2017

Sterrenkundigen houden zich bezig met fundamentele vraagstukken. Zo onderzoeken zij hoe alles in het heelal is ontstaan, inclusief sterren zoals de zon. Ook speuren zij naar bewijs voor buitenaards leven en proberen zij de oorsprong van de Aarde en de planeten te begrijpen. Dit maakt sterrenkunde tot een veelomvattende en fascinerende wetenschap.


Wijsbegeerte 2017

Wanneer we naar het nieuws kijken, lijkt het soms dat de hele wereld gevuld is met boosaardige mensen. En ook in onze eigen omgeving doet niet iedereen altijd het goede. Haat en nijd, hebzucht en jaloezie, agressie en bedrog – niemand houdt ervan, en toch zijn deze dingen van alle tijden en alle plaatsen. Waarom eigenlijk? Waar komt het kwaad vandaan? En kunnen we er iets tegen doen?