Nieuws & agenda

Empathische engeltjes? Een PRE-Class presentatie over psychologie

Er wordt weleens gezegd dat empathie de ‘condition humaine’ is, dat empathie datgene is wat ons menselijk maakt en ons onderscheidt van dieren. Maar welke biologie zit er achter empathie, en wat gebeurt er als er een weeffout in je brein zit, waardoor je empathie moeilijker kunt opwekken? Tijdens hun presentatie over de PRE-Class Psychologie probeerden drie PRE-Classers op deze vragen een antwoord te vinden.


Shockerende state of being: een PRE-Class presentatie over kwantummechanica

‘Anyone who has not been shocked by quantum mechanics has not understood it.’ Verwonder jij je ook niet dagelijks over kwantummechanica en de state of being van atomen? Volgens natuurkundige Niels Bohr, een van de grondleggers van de kwantummechanica, begrijp je dan gewoon nog niet genoeg van dit bijzondere fenomeen. Tijdens zijn presentatie over de PRE-Class Natuurkunde legde Jur Dusseldorp de basics uit.


Verborgen theorieën achter taal: een PRE-Class presentatie over taalkunde

Locatief, genitief, instrumentalis. Bij het horen van deze grammaticale termen, breekt het angstzweet je misschien uit. Toch gebruiken veel Europeanen naamvallen dagelijks en ook in het Nederlands zitten restanten van het naamvallensysteem. Tijdens hun presentatie over de PRE-Class Taalwetenschap vertelden drie PRE-Classers onder andere over de evolutie van deze grammaticale systemen, die allemaal aan elkaar verwant zijn via een gedeelde, stokoude overgroot-opa of –oma, het Proto-Indo-Europees. Deze stamtaal is door taalwetenschappers gereconstrueerd door allerlei bestaande en uitgestorven talen op basis van zogenaamde ‘klankwetten’ met elkaar te vergelijken.


Prikkelend alternatief voor aichmofoben: winnend PRE-Class artikel

Knikkende knieën, angstzweet en het weeïge gevoel dat je elk moment van je stokje kan gaan. En dat alles bij het zicht of zelfs al bij de gedachte van een naald. Voor veel mensen zal deze omschrijving maar al te herkenbaar zijn. Voor deze aichmofoben is er goed nieuws: wellicht zal naaldangst binnenkort uit de wereld geholpen zijn. Wetenschappers zijn namelijk hard op zoek naar alternatieven voor het geven vaccinaties via een naald. 5-vwo’er Naomi ’t Hart schreef hier een artikel over voor haar PRE-Class Bio-Farmaceutische Wetenschappen.


PRE-Class College over Jihadisme door Edwin Bakker

Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme, spreekt op donderdag 20 april in de Pieterskerk bij het slotevenement van de Pre-Classes. Hij  bijt het spits af met een college over aanslagen, jihadisten hun motieven. Onlangs schreef hij het boek Nederlandse jihadisten. Van naïeve idealisten tot geharde terroristen met Peter Grol. Hij zal in drie kwartier voor de deelnemers, hun ouders en docenten uiteenzetten wat maakt dat jonge mensen jihadist worden.


Homers’ Angels: Old meets new

In het verder verlaten Lipsius zit een groepje klassieke talen-studenten op de zaterdagmorgen gemoedelijk te kletsen en van koffie en taart te genieten. Tegelijkertijd bedwingen ze schijnbaar moeiteloos een doolhof van databases, browsers en programmeertalen als XML. Hier wordt serieuze wetenschap bedreven.


Scholieren Pre-University Classes winnen publicatie op Kennislink

Ter afsluiting van de Pre-University Classes schreven alle vierhonderd deelnemende scholieren een artikel over een vraag uit hun studierichting: 'Is de persvrijheid in Nederland in gevaar?' en 'Wat is de oorsprong van het kwaad?'. Uit alle artikelen werden er negentien geselecteerd voor bundeling in een boekje. De redactie van Kennislink koos bovendien één winnend artikel voor op hun website en maakte de winnaar op de slotbijeenkomst bekend.


Spotlight op Pre-University Classes deel 5: Wie sagt man das auf Deutsch?

Wat is Duits? Op het eerste gezicht lijkt dat een simpele vraag, maar schijn bedriegt. Berusten onze vooroordelen en stereotypen op waarheid? En hoe zit het met de verschillen tussen Nederland en Duitsland, of juist de overeenkomsten? De gemotiveerde scholieren die deelnemen aan de PRE-Class ‘Duitse taal en cultuur’ weten binnenkort wél een antwoord op deze, en vele andere vragen. Zes weken lang duiken de leerlingen in de taal, cultuur en geschiedenis van onze oosterburen. Want Duitsland is niet alleen voetbal en lederhosen, het is zoveel meer.


Spotlight op de Pre-University Classes deel 4: de volmaakte voordracht

Waarom hangt iedereen bij de ene docent aan de lippen, en zitten we bij een ander de hele les te tekenen? Wat is eigenlijk het geheim van een goede speech? Of anders gezegd: wat maakt iemand overtuigend? In het gloednieuwe PRE-Classes programma Recht, retorica en democratie zullen scholieren de antwoorden op deze vragen zoeken, en ook aan den lijve ondervinden. Met een afwisselend programma van colleges en praktijklessen zijn zij straks expert in ‘de kunst van het spreken’.


Spotlight op de Pre-University Classes deel 3: Gouden glorie van de Islam

'Marmeren gebouwen en gouden paleizen met gordijnen van brokaat: het doet je misschien vooral denken aan duizend en één nacht. Maar dit is niet slechts een sprookje, want het Bagdad in de 9e eeuw zag er in werkelijkheid zo uit! Met de huidige chaos in het Midden-Oosten zou je bijna niet beseffen dat er een grandioze glorietijd aan de grondslag van de islamitische cultuur ligt. De scholieren van het nieuwe PRE-Classes Islam programma verdiepen zich in deze godsdienst. ‘We leren hier zo weinig over op school. Meer mensen zouden zich in de Islam moeten verdiepen.'


Spotlight op de Pre-University Classes deel 2 Emoties: wetenschap of zelfkennis?

Emoties kennen we allemaal, en woorden als ‘boos’, ‘blij’ of ‘verdrietig’ roepen bij de meeste mensen sterke associaties op. Maar wat zijn emoties nou eigenlijk, en hoe werken ze? Dat zijn vragen waarover de scholieren die deelnemen aan de PRE-Class Psychologie zich de komende weken buigen. Rationaliteit en emotionaliteit zijn bijvoorbeeld helemaal geen tegenpolen, hoewel veel mensen dat wel denken!


Spotlight op Pre-University Classes deel 1: Cryptische codes

Geheime berichten versturen, wachtwoorden veiligstellen of simpelweg een tekst onleesbaar maken? Het heeft allemaal te maken met wiskunde. Afgelopen week is het jaarlijkse PRE-Classes programma van start gegaan. De middelbare scholieren die deelnemen aan het wiskunde traject zijn straks experts op het gebied van cryptografie.


Verdiep je kennis over de islam

In samenwerking met de Leiden Islam Academie organiseren de PRE-Classes een verdiepend programma over de islam. In het programma laten docenten verschillende kanten van de islam zien: heden en verleden, denkers en doeners, religie en cultuur. Tijdens het programma is er ook nadrukkelijk ruimte voor eigen inbreng en discussie over de islam.