Nieuws & agenda

Filmscreening bij PRE: Before the Flood

“I play fictitious characters often solving fictitious problems. I believe mankind has looked at climate change in the same way, as if it were a fiction.” In de National Geographic documentaire Before the Flood stelt Leonardo DiCaprio als U.N. Messenger of Peace dit wegkijkgedrag aan de kaak.


UniPrep: voor en door Marokkaans-Nederlandse toppers

‘Het geeft me écht een boost!’ Gepassioneerd vertelt Hicham Amziab, zesdeklasser op het Lyceum Rotterdam, over zijn deelname aan UniPrep. Voor dit programma, dat deel is van de GameChangers Academy, komen de leerlingen drie maanden lang in het weekend samen in Den Haag of Amsterdam. UniPrep wordt volledig georganiseerd door Marokkaans-Nederlandse studenten en is bedoeld om de overstap van Marokkaans-Nederlandse vwo’ers naar de universiteit makkelijker te maken.


Introductie Design Thinking: creativiteit in de klas

‘Creativity is intelligence having fun.’ Wil jij, in navolging van Einstein, jouw lessen leuker maken door je studenten op een systematische manier creatief te leren denken? Kom dan op vrijdag 13 januari 2017 naar de Oude Sterrewacht in Leiden om de interactieve workshop Introductie Design Thinking te volgen! De cursus is primair voor PRE-docenten en PRE-mentoren bedoeld, maar overige geïnteresseerde docenten zijn ook welkom.


Erasmus+ project brengt Tsjechische en Sloveense leerlingen naar Universiteit Leiden

Met het bezoek van vierenzesting leerlingen uit drie verschillende landen aan de Universiteit Leiden is het Erasmus+ project van de Leidse Aanpak een feit. DeTsjechische, Nederlandse en Sloveense  5 vwo leerlingen en hun docenten namen deel aan een internationale uitwisseling . In een ‘pressure cooker’ van een week gingen ze aan de slag met acht wetenschappelijke thema’s om een start te maken met het vinden van oplossingen in stamcelonderzoek, bij Oost-Europese politieke partijen of binnen het thema geneeskunde en statistiek.


PRE-Coach: een laagdrempelige vraagbaak

‘Zeker wel!’ Zo reageerde Birgül Açiksöz, masterstudente Staats-en Bestuursrecht, met een zelfverzekerde glimlach op mijn vraag of zij haar nieuwe positie als PRE-Coach aan zou kunnen. Samen met Ziena Abdulrahman gaat zij binnenkort aan de slag als PRE-Coach om op een laagdrempelige manier PRE-studenten wegwijs te maken op de universiteit.


Leidse zomerschool Big Science

Uit behoefte aan studiepunten, uit verveling tijdens die lange zomervakantie of gewoon uit pure interesse. Dit zijn zomaar een paar redenen voor deelnemers van de Leidse zomercursus Big Science om zich een week lang te verdiepen in de natuurwetenschappen. De achtergrond van de deelnemers was divers, maar ze hadden één ding gemeen. De cursus was bestemd voor de leek. 


Na vrijheid en verantwoordelijkheid ontvangen 90 PRE-studenten hun diploma

De schitterende Marekerk is afgeladen met jongens in pak en meisjes gekleed in prachtige jurkjes. Ook hun trotse ouders en docenten zijn van de partij. Ze zitten nog op school, maar hebben nu al een ontzettend grote prestatie verricht. Na bijna twee jaar hard werken, ontvingen donderdag 90 scholieren hun diploma van het Pre-University College.


Jongeren lopen gehoorschade op bij schoolfeesten

Schoolfeesten, je kent dat wel: felle lichten en dansen op keiharde muziek. Zo ook in poppodium Paradiso eind september. Anders dan op andere schoolfeesten vond er op dit schoolfeest ook een onderzoek plaats door de PRE-studenten Hella Schaefers en Isabel Duijvekam. De PRE-studenten deden onderzoek naar de motivatie voor plekkeuze van scholieren op schoolfeesten.