Nieuws & agenda

Virtuele realiteit, echte dromen: EscampUniversity in Leiden

‘Juf, dat was toch de Virtual Boy? Echt een faal…’ Slapen is er voor ‘juf’ Donna en ‘meester’ Robert tijdens hun powerpoint over Virtual Reality op deze zaterdagochtend niet bij. Normaal gesproken adviseren Donna en Robert, werkzaam bij de Leidse tech-organisatie Virtual Reality Learning Lab, bedrijven en docenten over de mogelijkheden van ‘VR’. Deze zaterdagochtend geven ze in het Lipsius les aan Haagse kinderen uit groep zes, zeven en acht. Elke zaterdag gaan deze studentjes in spe van 10.00 tot 13.00 naar de EscampUniversity om te leren over de mogelijkheden die de academische wereld hen kan bieden.


Straight to Eight-conferentie

De organisaties Up with People , Hope XXL en Hogeschool Leiden nodigen jullie op 25 april uit voor een uitdagende dag vol discussies over de Global Development Goals van de Verenigde Naties.


Winnaars Jan Kijne-prijs & ontdekkers van een (exo-)planeet

Als vwo-scholier al een exoplaneet ontdekken? Klinkt als iets voor kindgenieën en Guiness Book of Records-fanaten. PRE’ers Juliëtte Hilhorst en Matthijs Pol  verzekeren me dat dat best meevalt. Voor hun onderzoek voor Blok IV hebben zij door de nieuwste data van de Kepler-telescoop gegrasduind om tot hun verbazing een exoplaneet ontdekken.


Meedoen aan een collecte met PREunion!

In samenwerking met de studentenorganisatie DEAL heeft PREunion dit jaar de eerste maatschappelijke activiteit aan het programma toegevoegd. In de week van 30 april tot en met 7 mei vindt namelijk de collecteweek van DEAL plaats en op 2 mei gaan wij ze helpen! Van 17:00 tot 19:00 zullen wij ook met de collectebus door Leiden gaan. Om 16:30 zullen wij verzamelen aan de centrum kant van Leiden Centraal.


Introductie Design Thinking: creativiteit in het onderwijs

Ben jij (honours)docent aan de Universiteit Leiden? En wil jij jouw lessen leuker maken? Grijp je kans, leer de Design Thinking method toe te passen in het onderwijs! Op vrijdag 16 juni organiseert de Honours Academy de interactieve workshop Introductie Design Thinking in de Oude Sterrewacht in Leiden.


Soefisme, salsamuziek en samurai-filosofen: het filosofische event Thinking Planet

Wil je al boksend leren over de filosofie van Foucault? Een crash course volgen in gelukkig zijn volgens de Chinezen? Een actueel gesprek meemaken over hoe de kolonisatie nog voortleeft in veel van onze hoofden en harten? Het filosofische event Thinking Planet daagt je op zaterdag 15 april van 19.00 tot 01.00 uit om over de grenzen van onze westerse cultuur te kijken en je onder te dompelen in de wereld van soefisme, salsamuziek en samurai-filosofen.


Filmscreening bij PRE: Before the Flood

“I play fictitious characters often solving fictitious problems. I believe mankind has looked at climate change in the same way, as if it were a fiction.” In de National Geographic documentaire Before the Flood stelt Leonardo DiCaprio als U.N. Messenger of Peace dit wegkijkgedrag aan de kaak.


UniPrep: voor en door Marokkaans-Nederlandse toppers

‘Het geeft me écht een boost!’ Gepassioneerd vertelt Hicham Amziab, zesdeklasser op het Lyceum Rotterdam, over zijn deelname aan UniPrep. Voor dit programma, dat deel is van de GameChangers Academy, komen de leerlingen drie maanden lang in het weekend samen in Den Haag of Amsterdam. UniPrep wordt volledig georganiseerd door Marokkaans-Nederlandse studenten en is bedoeld om de overstap van Marokkaans-Nederlandse vwo’ers naar de universiteit makkelijker te maken.


Erasmus+ project brengt Tsjechische en Sloveense leerlingen naar Universiteit Leiden

Met het bezoek van vierenzesting leerlingen uit drie verschillende landen aan de Universiteit Leiden is het Erasmus+ project van de Leidse Aanpak een feit. DeTsjechische, Nederlandse en Sloveense  5 vwo leerlingen en hun docenten namen deel aan een internationale uitwisseling . In een ‘pressure cooker’ van een week gingen ze aan de slag met acht wetenschappelijke thema’s om een start te maken met het vinden van oplossingen in stamcelonderzoek, bij Oost-Europese politieke partijen of binnen het thema geneeskunde en statistiek.


PRE-Coach: een laagdrempelige vraagbaak

‘Zeker wel!’ Zo reageerde Birgül Açiksöz, masterstudente Staats-en Bestuursrecht, met een zelfverzekerde glimlach op mijn vraag of zij haar nieuwe positie als PRE-Coach aan zou kunnen. Samen met Ziena Abdulrahman gaat zij binnenkort aan de slag als PRE-Coach om op een laagdrempelige manier PRE-studenten wegwijs te maken op de universiteit.


Leidse zomerschool Big Science

Uit behoefte aan studiepunten, uit verveling tijdens die lange zomervakantie of gewoon uit pure interesse. Dit zijn zomaar een paar redenen voor deelnemers van de Leidse zomercursus Big Science om zich een week lang te verdiepen in de natuurwetenschappen. De achtergrond van de deelnemers was divers, maar ze hadden één ding gemeen. De cursus was bestemd voor de leek. 


Na vrijheid en verantwoordelijkheid ontvangen 90 PRE-studenten hun diploma

De schitterende Marekerk is afgeladen met jongens in pak en meisjes gekleed in prachtige jurkjes. Ook hun trotse ouders en docenten zijn van de partij. Ze zitten nog op school, maar hebben nu al een ontzettend grote prestatie verricht. Na bijna twee jaar hard werken, ontvingen donderdag 90 scholieren hun diploma van het Pre-University College.


Jongeren lopen gehoorschade op bij schoolfeesten

Schoolfeesten, je kent dat wel: felle lichten en dansen op keiharde muziek. Zo ook in poppodium Paradiso eind september. Anders dan op andere schoolfeesten vond er op dit schoolfeest ook een onderzoek plaats door de PRE-studenten Hella Schaefers en Isabel Duijvekam. De PRE-studenten deden onderzoek naar de motivatie voor plekkeuze van scholieren op schoolfeesten.