Onderwijs

Veel indrukken op een massaal bezochte Open Dag

Het wemelde zaterdag 17 oktober van scholieren en ouders met plattegrondjes en opleidingsbrochures. Een recordaantal bezoekers - ruim 11.000 - kwam naar de Open Dag om kennis te maken met de bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden.


Colleges volgen van de 'beste hoogleraren'

Hoe kon de spijkerbroek zo’n waanzinnig groot succes worden en waarom is taal noodzakelijk als je echt wil begrijpen wat het betekent mens te zijn? Over deze en andere aansprekende onderwerpen geven Leidse hoogleraren voor iedereen toegankelijke, korte colleges bij de Universiteit van Nederland.


Open Dag op 17 oktober: alles over studie en stad

Ruim 5800 potentiële studenten hebben zich, met of zonder ouders, opgegeven voor de Open Dag van de Universiteit Leiden op 17 oktober. Voor hen zijn er 120 presentaties en 56 informatiepunten op 7 locaties. Nieuw is de culturele hotspot ‘De Fusie’ op het plein voor de Hooglandse Kerk.  


Leiden University College in Den Haag viert eerste lustrum

Het Leiden University College The Hague (LUC) van de Universiteit Leiden bestaat 5 jaar. De Engelstalige opleiding voor excellente studenten met on-campus onderwijs is een succes. Zaterdag 10 oktober viert het LUC feest in Diligentia in Den Haag met tal van sprekers onder wie Jaap de Hoop Scheffer.


Universiteit Leiden 67e in Times Higher Education Ranking

In de Times Higher Education Ranking gepubliceerd op 30 september, staat de Universiteit Leiden als vijfde Nederlandse Universiteit op plaats 67. Vorig jaar op 64, daarmee is de universiteit licht gedaald. Vanwege veranderingen in de systematiek zegt dat echter niet zoveel.


Elsevier: goede scores voor Leidse opleidingen

De Universiteit Leiden heeft volgens studenten de beste bacheloropleidingen op gebied van Criminologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Klinische Technologie en Notarieel Recht. Ook de masteropleiding Computer Science scoort het hoogst. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier.


Kom naar 3 October University

Dit jaar voor het eerst organiseert de Universiteit Leiden 3 October University. Kom op 3 oktober naar het Van der Werfpark voor de colleges van Victor Gijsbers, José Joordens en Eveline Crone en test je eigen (puber)brein.


Woensdag 16 september | Actualiteitencollege over de vluchtelingencrisis

Na de eurocrisis domineert nu de vluchtelingencrisis het nieuws en de politieke agenda. Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van met name Syrische vluchtelingen op drift naar en door Europa. Misschien nog wel meer dan bij de Eurocrisis roept deze crisis vragen op die raken aan het hart van de Europese samenwerking en de normen en waarden waar de Unie voor staat.


Speels online leerplatform wint Deans' Challenge

Een online platform met leerzame en sociale uitdagingen ter voorbereiding op de veranderende arbeidsmarkt. Met dat idee won het team Piece of Skill op 27 augustus de Deans' Challenge. In deze wedstrijd bedenken studenten oplossingen voor mondiale zorgen, geselecteerd door decanen van de Universiteit Leiden.


Leidse onderwijsvernieuwing intensiveert relatie onderzoek en onderwijs

Onderwijsvernieuwing staat de komende jaren hoog op de agenda van de Universiteit Leiden. Vice-rector Simone Buitendijk lichtte tijdens de bijeenkomst op 8 juli de Leidse ambities toe. Als inspirerend voorbeeld wordt gekeken naar het University College London, dat recentelijk innoveerde door onderwijs en onderzoek meer te verweven.


Ionica Smeets hoogleraar Science Communication Universiteit Leiden

Dr.ir. Ionica Smeets, onder meer bekend als lid van het duo ‘De Wiskundemeisjes’, is per 1 juli aangesteld als deeltijd hoogleraar Science Communication aan de Universiteit Leiden. De komende vijf jaar zal zij onderzoek doen naar wetenschapscommunicatie, studenten doceren over het vak en hen enthousiasmeren voor een carrière op het vakgebied.